vineri, 25 septembrie 2009

culori si armonii




Elaborat de Johannes Itten, cercul cromatic aduce in imagine culorile primare (in centru), culorile secundare (=> amestecul dintre doua culori primare in cantitati identice) si culorile tertiare (=> amestecul unei culori primare si a uneia secundare). In functie de amestecurile efectuate, se obtin familii de culori, numite si tente: de albastru, de galben, de rosu, etc.

Privind cercul cromatic, acesta este alcatuit din doua parti:
A) de la galben verzui pana la rosu = culori calde (deoarece contin mult galben)
B) de la verde pana la rosu violaceu = culori reci (deoarece sunt bogate in albastru)
Pentru aceiasi tenta, gasim atat culori calde, cat si culori reci, ca de exemplu:
rosu = rosu ca macul (culoare calda) / rosu bordo (culoare rece) ; albastru = albastru turcoaz (culoare calda) / albastru inchis (culoare rece); etc

Avand in vedere ca imbinarea culorilor este foarte placuta ochiului, putem vorbi despre armonie. Exista patru tipuri de armonii principale:
1. ARMONIA MONOCROMA
dupa cum indica si denumirea, aceasta este alcatuita dintr-o singura culoare, care poate fi declinata in mai multe tente.
ex: verde crud / verde fistic / verde albatrui / verde brad
2.ARMONIA COMPLEMENTARA/ CONTRASTELOR
armonia complementara presupune potrivirea dintre doua culori diametral opuse pe cercul cromatic
ex: verde / rosu; galben / violet; albastru / portocaliu; galben - portocaliu / violet - albatrui; etc
3.ARMONIA CAMAIEURILOR
un camaieu este alcatuit din doua sau trei culori apropiate unele de altele pe cercul cromatic
ex: rosu violaceu / violet / violet albatrui; verde
albastrui / verde / galben verzui

4. ARMONIA ECHILATERALA
armonia echilaterala este un machiaj in trei culori aflate la distanta egala in cercul cromatic
ex: galben / rosu / albastru; portocaliu / violet / verde

BUCURATI-VA DE CULORI!!!

vineri, 18 septembrie 2009

machiajul restructurant

Teoretic, fata se imparte in trei fasii:
1- de la linia parului la linia sprancenelor
2- de la linia sprancenelor la baza nasului
3- de la baza nasului la varful barbiei
In functie de proportia acestor fasii, precum si de latimea fetei in raport cu lungimea, se stabileste forma fetei:
1. FATA OVALA (Venusiana)
Aceasta este forma ideala de fata catre care tindem, prin corectii, in machiajul de frumusetare. Cele trei fasii sunt egale, iar latimea capului in dreptul sprincenelor este de 2/3 din lungime. La acest tip de fata accentuam trasaturile, punem in valoare rotunjimea formelor, ridicam usor sprincenele spre coada, iar fardul de pleoapa se aplica pe maxim lungimea sprincenei. Ochii se accentueaza usor spre exterior, incepand umbrirea din centrul pleoapei. Fardul de obraz se aplica rotunjit, sub pometi, iar pe barbie se poate accentua cu un punct de blush in centru.
exemple: Jessica Alba, Charlize Theron, Sharon Stone, Beyonce, Mariah Carrey, Cindy Crawford, Kylie Minogue, Natalie Portman
2.FATA ROTUNDA (Lunara)
La acest tip de fata latimea capului este mai mare de 2/3 din lungime, iar structura osoasa se " pierde" in conturul rotund al fetei. La corectare se pot folosi doua nuante de fond de ten pentru aspect natural, iar umbrele aplicate in machiaj sunt ascutite pentru a echilibra forma " prea dulce". Sprincenele trebuie sa fie cat mai scurte si cat mai sus, ochii fardandu-se in triunghiuri alungite spre coltul extern. Coltul extern, ca si zona de la coltul intern si pana la arcada se ilumineaza. Blush-ul se aplica accentuat pana la maxim jumatatea ochiului si estompat spre tample. Buzele trebuiesc rujate intens spre centru, sub forma rotunda, plina si mai estompat spre colturi.
exemple: Cameron Diaz, Kate Winslet, Penelope Cruz, Drew Barrymore, Ingrid Bergman, Christina Ricci, Kirsten Dunst
3.FATA LUNGA (Saturniana)
La fata prelunga, a doua fasie este mai lata, de aceea pe partea centrala a fetei se aplica o baza mai inchisa la culoare, sub forma de triunghi cu varful in jos. Umbrirea se face si sub barbie, la fel si pe zona de insertie a parului, iar in centrul barbiei si in zona centrala a barbiei se ilumineaza. Tusa de machiaj este orizontala,fara a inchide linia arcadei, la fel cum sunt si sprincenele. Blush-ul se aplica lateral, orizontal spre urechi. Cu ruj, se estompeaza usor V-ul buzei superioare, pentru a fi cat mai orizontala, iar buza inferioara se contureaza pe interior.
exemple: Sarah Jessica Parker, Hilary Swank, Rihanna, Janet Jackson, Eva Mendes
4. FATA PATRATA (Jupiteriana)
La fata patrata, maxilarul este foarte proeminent, iar fasia a treia este mai ingusta. Corectarea se face cu doua tonuri de fond de ten, umbrind lateralele maxilarului. Ochii se machiaza estompat spre coada si puternic spre centru. Blush-ul se aplica avand punctul de maxima intensitate in centrul fetei. Buza inferioara se rujeaza in forma de triunghi cu varful in jos, spre a echilibra forma fetei.
exemple: Demie Moore, Salma Hayek, Gwyneth Paltrow, Calista Flockhard, Sandra Bullock, Liana Stanciu, Isabella Roselinni, Renee Zellweger
5. FATA TRIUNGHI CU VARFUL IN JOS (Pamanteana)
Prima fasie este foarte lata, in comparatie cu ultima, avand barbia foarte ascutita. Fruntea se umbreste la colturi, iar partile laterale ale restului fetei se ilumineaza puternic. Sprincenele se alungesc mult spre urechi si se arcuiesc spre coada. Machiajul ochilor se face in tuse verticale, cu umbrire maxima deasupra pupilei, iar genele se rimeleaza puternic spre centru. Obrajii se fardeaza mai accentuat spre centru, buzele se rujeaza cu colturile estompate, dar cu conturul putin marit , iar barbia se ilumineaza cat mai mult
exemple: Liz Hurley, Katie Holmes, Tiffany Amber Thiessen,
6. FATA TRIUNGHI CU VARFUL IN SUS (Mercuriana)
Prima fasie este foarte ingusta, iar ultima foarte lata. Fruntea se ilumineaza iar partile laterale se umbresc puternic. Sprincenele se alungesc mult spre coada si se arcuiesc, la fel ca tipul pamantean . Tusa de machiaj este orizontala, iar blush-ul se aplica estompat central si mai pronuntat spre urechi. Buza inferioara se contureaza usor pe exteriorul conturului natural.
exemple: Minnie Driver, Sophie Ellis-Bextor
7. FATA DIAMANT (Martiana)
Este combinatia dintre fata pamanteana si fata mercuriana, avand prima si ultima fasie foarte inguste, iar a doua mai lata.
exemple: Halle Berry

luni, 7 septembrie 2009

structura fetei



La realizarea oricarui machiaj se vor lua in calcul, obligatoriu, trei elemente:
1- coafura (ce da stil machiajului)
2- accesoriile (care dau pata de culoare)
3- decolteul (care ofera intensitatea machiajului)
Machiajul de frumusete tine cont de aceste elemente, precum si de proportiile fetei ideale, dar se si adapteaza cerintelor epocii contemporane sau cele ale persoanei care urmeaza a fi machiate.
TIPUL IDEAL DE FATA
Tipul ideal de fata este considerat a fi cel oval, cu trasaturi perfect simetrice si, de aceea, legea proportiei se studiaza pe acest tip de fata. Trebuie sa constientizam insa, ca in viata de zi cu zi, frumusetea si armonia se exprima printr-o multitudine de forme si feluri, astfel ca cele doua jumatati verticale ale fetei nu sunt perfect simetrice, acest fapt conferind farmec, naturalete si unicitate fiecarei persoane.
PROPORTIILE FETEI IDEALE
1. privit din fata, latimea capului reprezinta 2/3 din lungimea acestuia
2. capul reprezinta 1/7.5 din inaltimea corpului
3. latimea capului in dreptul sprincenelor are 5 lungimi de ochi
4. baza craniului, lobii urechilor, baza pometilor si baza nasului sunt aliniate si se afla la 1/3 de varful barbiei
5. latimea nasului este egala cu lungimea ochiului
6. globul ocular este tangent la linia verticala care pleaca de la extremitatea narii
7. colturile gurii se afla pe liniile imaginare trasate din centrul globului ocular
8. masa bucala incepe de la baza foselor nazale si ocupa 2/3 din distanta dintre nas si barbie

Urmarind aceste "legi" ne putem da seama fiecare daca avem ochii sau sprancenele departati/e sau apropiati/e, nasul lung sau mai scurt, gura mare sau mica, etc...insa, nu trebuie sa facem o tragedie daca nu avem proportii ideale, ci trebuie sa evidentiem ceea ce avem mai frumos si sa ne mandrim cu calitatile noastre!

joi, 3 septembrie 2009

baza de machiaj













CE ESTE BAZA DE MACHIAJ?
Primul pas in crearea unui machiaj este acoperirea neuniformitatilor de culoare si de relief (pete rosii, pete de soare, iritatii, cosuri, cicatrici, pistrui daca se cere, etc). In acelasi timp, baza de machiaj poate schimba si culoarea tenului, in cazul in care se doreste acest lucru.
Produsele de machiaj folosite ca baza sunt:
1-iluminatoarele
2-creme hidra-pigmentare
3-fonduri de ten
4-pudre
5-corectoare

ILUMINATOARELE DE TEN
Iluminatoarele pot modifica nunata tenului, pot crea luminozitate tenului si au consistenta lichida (se aplica inaintea fondului de ten sau la finalul machiajului), cremoasa ( se amesteca in fondul de ten sau se aplica inaintea acestuia) sau solida (se aplica la finalul machiajului, si sunt sub forma de perle sau pudra)
CREMELE HIDRA-PIGMENTARE
Cremele corecteaza nunata pielii si sunt indicate tenurilor uscate sau deshidratate. Aceste creme protejeaza pielea foarte bine vara, datorita filtrelor solare, iar in cazul tenurilor tinere pot inlocui fondul de ten.
FONDURILE DE TEN
Fondul de ten uniformizeaza culoarea pielii si confera luminozitate, acesta putandu-se aplica cu un ton sau un ton jumatate mai inchis decat nuanta naturala a pielii noastre. Consistenta fondului de ten poate fi fluida (au putere mica de acoperire, insa se poate aplica pe orice tip de ten), compact- cremoasa (au putere medie de acoperire si confera pielii un aspect satinat, putand fi utilizat de tenurile uscate, sensibile sau normale), compact- pudre (au cea mai mare putere de acoperire si sunt indicate pentru tenurile grase, dar si pentru cele foarte bine hidratate inaintea aplicarii; deseori sunt utilizate in televiziune si fotografie, pentru retusuri) si compact- stick-uri (dau aspect cremos si pudrat pielii, putand fi folosite pentru iluminarea anumitor zone ale fetei)
PUDRELE
Pudra fixeaza baza de machiaj, da aspect luminos si bronzeaza. Ea poate fi libera (transparenta / pigmentata), compacta (pentru retusuri la final de machiaj sau in timpul zilei)sau sub forma de perle (multicolore sau unicolore).
CORECTOARELE
Acestea se folosesc pentru camuflarea zonelor reliefate, apetelor rosii sau solare sau pentru iluminarea anumitor zone. Se gasesc sub forma cremoasa sau solida (creion)